Damsko srce

O Nama

Zanatska zadruga za izradu ćilima i suvenira „Damsko srce“ je registrovana u Agenciji za privredne registre u Beogradu, juna 2009. godine. Ime je dobila po ćilimu Damsko srce koji ima svoju priču i simbol koji označava početak novog života. Najčešće majke i deteta, momka i devojke ili u našem slučaju početak oživljavanja ćilimarstva.

Cilj

Naš zadatak je da očuvamo vekovnu tradiciju tkanja. Takođe da očuvamo kvalitet u izradi pirotksog ćilima. Želimo da vratimo sjaj i slavu pirotskom ćilimu i da ga vratimo na svetsko tržište.

Cilj nam je takođe da animiramo mlade i podstaknemo njihovu kreativnost i želju za bavljenjem ovim zanatom i time produžimo razvoj šara u pirotskom ćilimu a samim tim i razvoj ćilimarstva do tog nivoa da opet bude značajna privredna grana u Pirotu.

Imamo dovoljno znanja, veštine i snažnu volju i veru i imamo dovoljno duhovne snage da istrajemo na tom putu.

Pirotski ćilim sme da se izrađuje samo u Pirotu

SO Pirot je 2002. godine kod Zavoda za intelektualnu svojinu zaštitila geografsku oznaku porekla “Pirotski ćilim”, sa 95 njegovih šara. Elaboratom su precizno definisani kriterijumi koji definišu originalni pirotski ćilim i geografsko područje koje čini grad Pirot sa prigradskim naseljima. SO Pirot je takođe 2002. godine formirala opštinsku komisiju za vršenje kontrole izrade i proizvodnje pirotskog ćilima.

Vekovni simbol kao zaštitnik

Svaka šara u pirotskom ćilimu ima svoju vekovnu priču i simbol. Ćilim se tka i poklanja kao simbol porodične sloge i bogatstva u domu. Tka se i poklanja kao zaštitnik kuće. Poklanja se kao symbol za početak nečeg novog u bilo kojoj oblasti života. Ćilimu se pripisuju čudotvorne moći pozitivne energije. Prilikom naručivanja je dovoljno reći namenu i veličinu ćilima. Može se odabrati boja koja će dominirati i bordura. Sve ostalo treba prepustiti Damskom srcu, autoru, izrađivaču pirotskog ćilima koji će sklopiti šare i ornamente po Vašoj želji i po standardu za originalan pirotski ćilim, koji je precizno definisan.

Pirotski brend

Pirot je oduvek bio lep grad. Nekada zanatski, danas moderan grad na granici svetova, Istoka i Zapada. Kada bi se istraživalo koji je narod šta originalnog dao ljudskoj kulturi, srpski narod bi mogao da se javi pirotskim ćilimom. Pirotski ćilim je najlepši, najoriginalniji i najčistiji narodni proizvod. On je narodna i državna tekovina. Najveća zasluga za ovaj proizvod je zasluga tkalje, obične žene koja je svojevremeno bila najveća i najtraženija umetnica na Balkanu. U etnokulturnom nasleđu Srpskog naroda pirotsko ćilimarstvo je značajna privredna grana ali i oblast primenjene umetnosti. Pirot je bio trgovačko mesto gde su se sastajali evropski i azijski trgovci. U to vreme je 5000 žena tkalo ćilime u svojim kućama i to je bila najveća neformalna fabrika u Srbiji toga vremena. Ćilim je tada postao prvi i pravi brend, pre no što se i formirao ovaj pojam. Tako je ćilim dospeo u rezidencije predsednika mnogih država i poznatih ličnosti širom sveta. Gotovo da nema svetkovine koja nema pirotski ćilim. Pirotski ćilim se izdvaja posebnom vrednošću, kvalitetom i lepotom. Nema proizvoda u Srbiji koji je u svetu više nagrađivan od pirotskog ćilima.

Izrada ćilima je oduvek bio ženski zanat. Nikada se, u istoriji ćilimarstva, ovaj zanat nije preselio van gradskih granica Pirota, čak ni u najbliže selo. SO Pirot je 2002. godine kod Zavoda za intelektualnu svojinu zaštitila geografsku oznaku porekla“ Pirotski ćilim“, sa 95 njegovih šara. Elaboratom su precizno definisani kriterijumi koji definišu originalni pirotski ćilim i geografsko područje koje čini grad Pirot sa prigradskim naseljima. SO Pirot je, takođe odlukom 2002. godine, formirala opštinsku Komisiju za vršenje kontrole kvaliteta izrade i proizvodnje pirotskog ćilima.

Ćilim izrađuju žene tkalje koje imaju osećaj za umetnost. S obzirom da je tradicija tkanja starija od 400 godina, ćilim se tkao kao simbol porodične sloge i bogatstva u domu. On se tkao i poklanjao kao zaštitnik kuće. Iz tog razloga gotovo da nema kuće u Pirotu koja u svom ormaru nema ćilim koji se jednom godišnje iznosi iz ormara i pokazuje. Pripisuju mu se čudotvorne moći pozitivne energije. Prilikom izrade ćilima ruke tkalja se stalno ukrštaju i prave krst kod svakog uvlačenja potke kroz osnovu. Ako se šare pažljivije pogledaju gotovo da u svakoj šari postoji nevidljivi krst. Znanje izrade ćilimskih šara kao i njihovo značenje i simbole, ćilimarka drži u svojoj glavi i prenosi sa kolena na koleno. Tako je svaki ćilim unikatna zanatska i umetnička rukotvorina.

Tehnika izrade pirotskog ćilima je ostala gotovo ista od njenog nastanka. Radi se na primitivnom vertikalnom razboju gde su i osnova i potka od čiste vune. Pirotski ćilim se radi iz jednog dela. Ima dva identična lica i nema naličja. Ima veliku gustinu u osnovi po jednom santimetru od tanke osnove i potke, zbog čega je izuzetno tanak i lak. Kvalitetna mesečna produkcija ćilimarke, po elaboratu o zaštiti pirotskog ćilima, je 0.5 do 0.8 m2, što zavisi od složenosti šara i boja. Izrada ćilima se nikada ne može pretvoriti u industrijsku, niti se može uneti u izradu ma kakve mašine. Celokupan posao se obavlja ručno, pri čemu najvažniju ulogu imaju prsti. Oni pri tkanju imaju najvažniji zadatak pa moraju biti dobro izvežbani, a takođe i ćilimarkino oko, da znaju tačno koliko će zahvatiti žica u osnovi, a svakog časa taj broj je različit. Prsti uvlače potku različite boje u osnovu i posle svake takve radnje udara se češljem tupice. Ovu radnju prstima nemoguće je zameniti radnjom mašine. Umorne oči , bolne jagodice prstiju i povijena leđa su svakodnevnica tkalja.

U poslednjih desetak godina na tržištu se često pojavljuju proizvodi koji se nazivaju pirotskim ćilimom, gde su najlepše šare iz pirotskog ćilima, koje su ujedno i najsloženije za izradu, skraćene u svojoj izradi i u svojoj ornamentici. Šare su izrađene od debelog, neravnog i grubog prediva kako osnove tako i potke. Samim tim su šare velike. Bez ikakvog reda i pravila su sklopljene boje u izradi šara koje su vrlo jasno definisane u pirotskom ćilimarstvu, a iz samog polja ćilima su izbačeni obavezni delovi ornamenata. Sam kvalitet tkanja je zanatski loš jer je gustina žica smanjena pri samoj osnovi. Cilj svega toga je brža izrada. Takvi proizvodi i proizvodi urađeni van Pirota se ne mogu nazvati pirotskim ćilimom. Pitanja koja se nameću:

1. Šta bi trebalo da se preduzme da do ovakve pojave ne dolazi, da se pirotsko ćilimarstvo spase i unapredi, a tkalje dostojno nagrade za svoj rad?

2. Šta bi trebalo da se preduzme za sve retke, stare i umetničke zanate kako bi se spasli od nestanka, a njihovi tvorci da budu adekvatno vrednovani za svoj rad kako bi dostojanstveno živeli?

Potrebna je veća pažnja države i pojedinaca koja će biti usmerena na domaću radinost i narodno stvaralaštvo od značaja za etnokulturno nasleđe srpskog naroda.

Ćilim se danas nalazi u najvećoj krizi u svojoj istoriji i ovo su najteži dani za pirotsko ćilimarstvo. Izrada pirotskog ćilima spada u stare, retke i umetničke zanate koji su u fazi nestanka.

Ćilim ima široku namenu: prostirka za pod, ukras na zidu, zavesa na prozoru, prekrivač na krevetu, stolnjak, ukras na stočiću, komodi, presvlaka na stolici ili delu nameštaja, torbice itd. U novije vreme se izrađuju logo-i preduzeća i posebne manje ili veće šustikle, kao poklon poslovnim prijateljima za uspešnu saradnju i uspeh u poslu. Svaka šara pirotskog ćilima ima svoju priču. Potrebno je samo reći za koje prilike se želi poklon. Da li je osoba ženskog ili muškog roda? Koju boju posebno volite i želite da dominira i još po neku sitnicu. Sve ostalo je naš posao. Sklopićemo šare i ornamente za ispunjenje vaših želja i pri tome strogo ispoštovati precizno definisani kriterijum koji definiše originalni pirotski ćilim i geografsko područje. Tako će primerak, izrađen po Vašoj želji, dostojno poneti ime “PIROTSKI ĆILIM“.

Zanatska zadruga za izradu ćilima i suvenira „ Damsko srce„ je osnovana upravo iz razloga da se kvalitetnom izradom i proizvodnjom po elaboratu bori za zaštitu proizvoda pod imenom Pirotski ćilim. To je naš način za očuvanje ovog nacionalnog proizvoda koji spada u red najznačajnijih tekovina srpskog naroda.

Zanatska zadruga za izradu ćilima i suvenira „ DAMSKO SRCE „ je registrovana u Agenciji za privredne registre u Beogradu, juna 2009. godine. Ime je dobila po ćilimu Damsko srce koji ima svoju priču i simbol koji označava početak novog života majke i deteta ili momka i devojke.

Tekst:
Slavica Ćirić

Projekat „ Zadruga za izradu pirotskog ćilima i suvenira“ su finansijski i organizaciono pomogli:
1. Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj Republike Srbije
2. USAID
3. Opština Pirot
Republika Srbija, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja prema uslovima i kriterijumima Programa rasporeda i korišćenja subvencija namenjenih za razvoj turizma u 2009. godini za dodelu bespovratnih sredstava, na zahtev Opštine Pirot, dodelila je bespovratna sredstva Projektu – Zadruga za izradu pirotskog ćilima i suvenira.
Projekat“ zadruga proizvođača pirotskih ćilima i suvenira“, implementiran od strane opštine Pirot u saradnji sa američkim narodom preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

[ssba]